preloader
Scroll to top
6 na sklade

Colombia Monteblanco pink bourbon 250gr (filter)

24,00  s DPH

+
-
Kategória:

Krajina: Colombia
Oblasť: Monteblanco, Huila, San Adolfo
Spracovateľ: Rodrigo Sanchez
Varieta: Pink Bourbon
Spracovanie: Honey cold fermentation
Nadmorská výška: 1.730 m.a.s.l.
Zber: 2024
Chuťový profil: Lemongrass, lime. cardamom, black pepper
Profil praženia: filer
Spôsob prípravy: Kalita, Chemex, French press, V60, Aeropress
Káva je zabalená do recyklovateľného vrecka bez hliníkovej vrstvy.

Popis

Info o produkte

Táto výberová káva odordy Pink Bourbon je pestovaná v špeciálnych podmienkach farmy Monteblanco. Spôsob spracovania, ktorý navrhol Rodrigo Sanchez, vyzdvihuje jedinečné vlastnosti tejto odrody. Svoje meno dostala vďaka ružovo-oranžovej farbe zrelých čerešní.

Počas Rodrigovho výskumu kávovníkov vysadených na farme Monteblanco sa mu podarilo objaviť množstvo kultivarov, ktoré tu vysadil jeho starý otec v 80. rokoch. Okrem tých najbežnejších a typických odrôd pre Kolumbiu, tu našiel kávovníky, ktoré sa vyznačovali inými charakteristickými črtami. Najzaujímavejšou odlišnosťou boli široké listy pripomínajúce odrodu Gesha. Úrodu z týchto kávovnikov zozbierali osobitne a zistil, že má podobnú chuť ako Gesha. Odvtedy začal pestovať Pink Bourbon oddlene.

Rodrigo zistil, že jeho starý otec kúpil tieto sadenice v San Adolfo začiatkom 80. rokov po epidémii listovej hrdze aby nahradil časť stromov na farme. V San Adolfo a v Palestíne v 50. a 60. rokoch viedla Kolumbijská Federácia Pestovateľov Kávy experimentálnu farmu na ktorej vysadili zhruba 500 odrôd, takže Rodrigo sa domnieva, že kríky pochádzajú z tejto farmy. V roku 2014 zasadil Rodrigo tri hektáre Pink Bourbon. Odroda preukázala veľkú prispôsobivosť, odolnosť a úrodnosť.

Káva sa spracováva spôsobom „Honey cold fermentation“. Kávove čeršene sú zbavené dužiny v deň zberu, následne sú vložené do špeciálnych vriec. Uzavreté vrecia sa umiestnia do priemyselnej chladničky na fermentáciu pri teplote 10 až 14 stupňov Celzia na dobu 76 hodín. Nízka teplota spomaluje mikrobiálnu aktivitu a umožňuje pomalšiu fermentáciu. Po tomto čase sa zrná premyjú v čistej vode a uložia na priame slnečné svetlo. Po 1 až 2 dňoch sa premiestni do tieňa a suší sa približne 25 dní za častého prehrabávania. Tak sa zabezpečí rovnomerné vysušenie zŕn.

Farma Monteblanco pri každej úrode produkuje mikroloty, ktoré slúžia ako súťažné kávy po celom svete. Vďaka prísnemu sledovaniu postupov, dosahujú vysokú kvalitu všetkých káv, ktoré tu dopestujú.